Hollandstellung

© Agentschap Onroerend Erfgoed

Duitse verdedigingsstelling uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken ten zuiden van de Belgisch-Nederlandse grens, tussen Knokke en Vrasene.

Kenmerken

Meer info

Het Duitse opperbevel was tijdens de Eerste Wereldoorlog beducht voor een geallieerde aanval vanuit het neutrale Nederland. Daarom startte de Duitse bezetter in het voorjaar van 1916 met de bouw van de ‘Hollandstellung’, een versterkte linie van 75 km, tussen Knokke en Vrasene. In het totaal werden meer dan 850 bunkers opgericht. De gevreesde geallieerde invasie vanuit Nederland is er nooit gekomen.
De Duitse marine bouwde de ‘Hollandstellung’ uit tussen Knokke en Strobrugge in Maldegem. Vanaf Strobrugge tot Vrasene werd de stelling uitgebouwd door de Duitse landmacht. Opvallend is dat de marine en de landmacht de verdedigingsstelling elk op een andere manier uitbouwden en hiertoe elk ook andere bunkerontwerpen en bouwwijzen toepasten. Zowel bij de marine als bij de landmacht zijn de bunkers doorgaans gebaseerd op bepaalde standaardontwerpen, die evenwel kunnen variëren qua afmetingen en detailuitvoering.
Vanaf Strobrugge splitste de ‘Hollandstellung’ in een ‘Vorstellung’ langs het Leopoldkanaal, een ‘vorgeschobene Linie’ met de zogenaamde voorpostbunkers en ten slotte de ‘Hauptkampflinie’ of ‘Haupt Hollandstellung’.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de bunkers uiteindelijk niet in gevechtssituaties gebruikt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, vooral in mei 1940 en tijdens de gevechten aan het Schipdonkkanaal in september-oktober 1944, gebruikten omwonenden en vluchtelingen vele bunkers als schuilplaats.


Website:

http://www.bunkergordel.be/

Tags:

HOLLANDSTELLUNG

Thema's:

BUNKERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten