Duitse mitrailleurspost, Abdijstraat, Oosteeklo (Assenede)

© Agentschap Onroerend Erfgoed
Duitse mitrailleurspost

Eén van twee bovengrondse constructies op een akker ten westen van het kruispunt van de Abdijstraat met Heide en Spiegelstraat. De twee bunkers liggen op 25 meter afstand van elkaar. Het betreft de meest noordelijke constructie. In de onmiddellijke omgeving zijn nog Duitse bunkers te zien. De bunker maakte deel uit van de hoofdverdedigingslijn van de 'Hollandstellung'.

Kenmerken

Meer info

De hoofdverdedigingslijn tussen Strobrugge (Maldegem) en het Kanaal Gent-Terneuzen kent een grote densiteit aan bunkers in bepaalde zones zoals ter hoogte van Heide (grondgebied Oosteeklo en Lembeke). De bunkers wisselen af qua typologie. De landmacht, die de stelling van Strobrugge tot Vrasene uitbouwde, maakte gebruik van geprefabriceerde betonstenen die, verankerd met ijzers, dienden als gietkoffer waartussen beton gestort werd. Het plafond is meestal gegoten op ijzeren profielen waartussen houten planken waren aangebracht.
In de oostelijke voormuur van deze bunker zitten drie openingen. Volgens een schets uit een voorschriftenboek uit 1916 zou de vierkante opening gediend hebben voor het hanteren van een handzoeklicht. De centrale opening zou bedoeld zijn als schietopening voor mitrailleur, de derde opening als waarnemingssleuf.
De bunker heeft een nagenoeg rechthoekig grondplan van 7,80 op 6 meter, op een insprong in de zuidoostelijke hoek na. Rondom de bunker is een betonnen vloerplaat aangebracht. De dakranden en enkele hoeken van de constructie zijn schuin afgewerkt.
Twee toegangen aan westelijke en zuidelijke zijde vormen de uiteinden van een geknikte gang, die op zijn beurt toegang verschaft tot een binnenruimte van 4 op 2 meter. Bij de toegangen zijn ijzeren deurelementen bewaard. Tegen de muren van de gang zijn ijzers aangebracht voor de geleiding van bedrading.
Zie ook www.meetjes.land.


Website:

http://www.bunkergordel.be/

Tags:

HOLLANDSTELLUNG

Thema's:

BUNKERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten