Duitse bunker, Stuurstraat, Haasdonk (Beveren)

© Agentschap Onroerend Erfgoed
Duitse bunker

Halfondergrondse betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in een grasland ten noorden van de Stuurstraat en ten westen van de Zandstraat. De bunker maakt deel uit van een cluster bunkers die min of meer op één lijn liggen.

Kenmerken

Meer info

De bunker is een onderdeel van de 'Westabschnitt'. De meeste bunkers van de 'Westabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deur- en andere muuropeningen op bevel van de Duitse bezetter dichtgemaakt, opdat de bunkers niet door het verzet of parachutisten zouden gebruikt worden.
De bunker wordt op Duitse plannen aangeduid met 'U14'. Het betreft een type bunker dat bedoeld was als onderkomen voor manschappen, als 'Unterstand'. Kenmerkend bij dit type bunker zijn de T-vormige plattegrond, de gebogen hoeken en randen aan de voorzijde en de twee toegangen aan de achterzijde van de bunker.
Deze bunker is een militaire constructie uit gewapend beton met een uitspringend deel centraal aan zuidwestelijke zijde. De totale afmeting van de constructie bedraagt min of meer 8,4 x 4,2 meter. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak van de bunker is achteraan in de vorm van een licht zadeldak uitgewerkt, terwijl de bovenste rand van de achtergevel vlak is. De randen van het dak en de hoeken aan de voorzijde (zuidwestelijke zijde) en aan de zijkanten zijn afgerond, terwijl de hoeken van de achtergevel uitsteken. Op het beton is een bijkomende afwerkingslaag aangebracht.
Aan de oostelijke zijde zitten twee toegangen, die volledig dichtgemetseld zijn. In de achtergevel tussen de twee toegangen zijn twee ronde openingen zichtbaar, alsook een kleine uitsparing.


Website:

https://www.beveren.be/inwoners/vrije-tijd/parken-natuur/merkwaardige-landschappen

Tags:

WESTABSCHNITT

Thema's:

BUNKERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten