Duitse bunker, Bankstraat, Haasdonk (Beveren)

© Agentschap Onroerend Erfgoed
Duitse bunker

Halfondergrondse betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, op een akker ten zuiden van de Bankstraat, ten noorden van de Vestingstraat, ten westen van de N485 en het centrum van Haasdonk. Deze bunker behoort tot een ensemble van bunkers tussen het Fort van Haasdonk en de Bankstraat.

Kenmerken

Meer info

De bunker is een onderdeel van de 'Westabschnitt'. De meeste bunkers van de 'Westabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen.
Het betreft een type bunker dat bedoeld was als onderkomen voor manschappen, als 'Unterstand'. Kenmerkend bij dit type bunker zijn de T-vormige plattegrond, de gebogen hoeken en randen aan de voorzijde en de twee toegangen aan de achterzijde van de bunker.
Deze bunker is een militaire constructie uit gewapend beton met een uitspringend deel centraal aan noordelijke zijde. De totale afmeting van de constructie bedraagt min of meer 8,4 x 4,2 meter. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is gegoten op een plafond van gegolfde plaatijzers, die tussen ijzeren liggers zijn aangebracht. Het dak van de bunker is achteraan in de vorm van een licht zadeldak uitgewerkt, terwijl de bovenste rand van de achtergevel vlak is. Op het betonnen dak is een afwerkingslaag aangebracht. De randen van het dak en de hoeken aan de voorzijde (noordelijke zijde) zijn afgerond, terwijl de hoeken van de achtergevel uitsteken. Aan de achterzijde (oostelijke zijde) van de constructie zitten twee toegangen. In de achtergevel zijn nog twee ronde en een verticale, schuinlopende gleuf zichtbaar. De twee toegangen vormen elk het uiteinde van een korte, hoekige gang, die op zijn beurt via een deuropening toegang verschaft tot de centrale binnenruimte van min of meer 2,8 x 2,6 meter met een hoogte van 1,8 meter. Ter hoogte van de deuropeningen zitten ijzeren deurelementen.


Website:

https://www.beveren.be/inwoners/vrije-tijd/parken-natuur/merkwaardige-landschappen

Tags:

WESTABSCHNITT

Thema's:

BUNKERS

Gerelateerde items:

Terug naar resultaten